Artikel

Nummer 2024-37
Auteurs
Titel Editorial
Bron NIPR 2024, afl. 1, p 1.
PDF /pdf/NIPR2024-37.pdf
Artikel

Editorial

Kees de Visser* & Mathijs ten Wolde**

Deze aflevering begint met een In Memoriam van ons zeer gewaardeerde redactielid Michiel de Rooij. Michiel is vele jaren een vaste waarde geweest bij het tot stand brengen van de afleveringen van het NIPR. Voor nieuwe ideeën voor de invulling van het tijdschrift, het beoordelen van bijdragen van anderen, het schrijven van een eigen artikel of deelname aan de discussies in de redactie was hij altijd beschikbaar. Daarnaast is Michiels werk in iedere aflevering zichtbaar geweest in de vorm van de bewerking van de relevantie IPR-jurisprudentie. Ook in dat opzicht vormde hij een van de pijlers van dit tijdschrift. Zijn enorme kennis van de IPR-jurisprudentie maakte dat er doorgaans weinig voor nodig was om een lang en interessant gesprek met hem te hebben over ons vakgebied. Wij zullen hem en zijn waardevolle bijdragen aan het NIPR missen.

Het eerste artikel is van de hand van Michiel de Rooij. Hoewel de bijdrage bestemd was voor een latere NIPR-special, heeft de redactie ervoor gekozen deze in de huidige aflevering te plaatsen. In de hem zo kenmerkende stijl bespreekt Michiel de conflictenrechtelijke aspecten van de verzekering van aansprakelijkheid in het wegverkeer in (Frans) Saint Martin en betrekt daarbij recente beslissingen van de Franse Cour de Cassation en de Hoge Raad. Hij concludeert dat het, met het oog op het vrij verkeer van personen en goederen tussen een derde land en een (deel van) de interne markt, wenselijk zou zijn om in de toekomst onderdelen van het secundair unierecht te incorporeren in de rechtsorde van de landen en gebieden overzee (LGO).

De volgende bijdrage is van Walter Nijnens. Deze auteur bespreekt de regeling van de nieuwe Europese insolventieverordening. Centraal staat de vraag op welke manier de daarin opgenomen verplichtingen voor insolventiepractici en gerechten om samen te werken moeten worden geïnterpreteerd.

Dit nummer sluit af met een annotatie van Abdel Attaïbi en Michel Bosman onder Rechtbank Amsterdam 16 augustus 2023, NIPR 2023-622 en Rechtbank Amsterdam 20 december 2023, NIPR 2024-475 (RCJ e.a./Apple).

De redactie draagt deze aflevering op aan de nagedachtenis van Michiel de Rooij.

* Kees de Visser is senior legal counsel bij Omni Bridgeway en mede-hoofdredacteur van het tijdschrift.

** Mathijs ten Wolde is hoogleraar internationaal privaatrecht en internationaal transportrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en mede-hoofdredacteur van het tijdschrift.